Magyar

Az Ön szervezetfejlesztő partnere stratégiai céljainak elérésében!

Dorka István

Működésfejlesztési terület tréner, tanácsadó

Miért csinálom?

Élvezem, hogy sikerül megoldani olyan problémákat, amelyek gyakran évek óta húzódnak és tűzoltást, folyamatos újratervezést okoznak a napi operatív működésben és amelyek miatt állandó küzdelemmé válik a célszámok elérése, vevői igények teljesítése minden szervezeti szinten. A vállalati fő folyamatok fejlesztésével sokkal megbízhatóbbak, kiszámíthatóbbak, rugalmasabbak, gyorsabbak lesznek, így hatásuk természetesen megmutatkozik a fő üzleti mutatószámokban is. Végső soron a célom minden esetben az, hogy mérhető, számokban kifejezhető változást érjünk el úgy, hogy egyúttal könnyebbé, egyszerűbbé váljon a napi munkavégzés, csökkenjen a folyamatos túlterheltség, ne gyomorgörccsel kelljen bejönni munkába. Mottóm: ne többet, hanem okosabban dolgozz!

Legjobban megtervezni, elindítani szeretem a változásokat, kidolgozni a fejlesztési stratégiát, majd tanácsadóként támogatni a bevezetést amikor látszik, hogy már garantáltan önjáróvá, fenntarthatóvá válik a fejlettebb működés, akkor jó úgy elengedni az érintettek kezét, hogy ők is úgy érzik, már nincs rám tovább szükség, egyedül is képesek tovább haladni az ideális működési állapot felé. Ez a munka tanácsadóként sokkal több kihívást és érdekes, változatos feladatot jelent, mint korábban felsővezetőként, a felsővezetői tapasztalatom viszont nagyon hasznos abban, hogy gyorsan megtaláljuk a közös hangot a megbízóinkkal.

Az eredmények mindig magukért beszélnek –hatékonyság és kapacitás növekedés akár 20-40%-kal, átfutási idő, üzemi hely szükséglet csökkentés akár a felére, minőség javításával vagy hulladék csökkentéssel megtakarított sok tíz millió Ft,…

Hogyan teszem mindezt?

A lean szemléleten szocializálódtam, 1998-ban lean mérnöknek vettek fel a székesfehérvári Alcoa-Köfém Présmű Üzemébe, ahol csaknem szabad kezet kaptunk a lean alapelvek „kipróbálására” (folyamatos áramlás, kamionra gyártás, munkaszabványosítás, 5S, andon rendszer,…), miután világszinten az Alcoa volt a legelső lean (Toyota-módszer) adaptálók egyike és a miénk lett kijelölve  kísérleti lean üzemnek. Engem szinte azonnal teljesen beszippantott ez a fantasztikus új tudás, aminek a segítségével egy éven belül 70%-os készletcsökkentést és átfutási idő javulást értünk el, miközben jelentősen javult a hatékonyság, az időre szállítás, a minőség,… Egyúttal látványosan csökkent a vezetők leterheltsége is, megszűntek a sürgető telefonok, a helyhiány, az auditok előtti extra szervezési igény. Később, ugyanitt már lean igazgatóként tapasztalhattam azt, hogy hiába voltunk az Alcoa mintagyára, tényleg sosem lehet azt mondani, hogy tökéletesek vagyunk, a folyton változó piaci igények és növekedés újabb és újabb kihívásokat jelentettek. És kellett valaki aki segít a teljes folyamat optimalizálásában, hiszen a részfolyamatok optimumából sosem születhet meg a teljes rendszer optimuma, minden folyamatban van gyengébb láncszem, ha hatékonyan akarunk fejleszteni, akkor ezeket kell megtalálnunk.

Évek, sőt már másfél évtized alatt sokszor meggyőződhettem arról, hogy ez a szemlélet minden vállalatnál nagyon nagy eredménnyel alkalmazható, ugyanakkor azt is láttam, hogy ennek tankönyvszerű, fanatikus, nem következetes módszertani alkalmazása csak izzadságos, kis eredménnyel járó fejlődéshez vezethet.

Munkám során arra törekszem, hogy mielőbb egy belső csapat bevonásával, közösen kezdjünk neki a folyamatok gyenge láncszemeinek felderítésének, a problémák valódi okainak meghatározásához. A fejlesztési terveket az esetek döntő többségében már a belső csapattagok adják elő a vezetésnek. A közös munka „mellékhatása” a valódi szemléletváltozás, a résztvevők nem ritkán rácsodálkoznak arra, mennyi veszteséggel is dolgoztak korábban. Végül általában egy-egy kisebb terület/gyártósor fejlesztése a cél, de csak miután az egész üzemi folyamatot átvizsgáltuk (kaputól kapuig) és beazonosítottuk a fő (TOP3-4) fejlesztési szükségletet. 

Hol és mit csinálok?

Szemléletformáló működésfejlesztési tréningeket tartok, melynek során egy előzetes gyors felmérést követően általában saját belső működéssel kapcsolatos példákkal, saját területen végzett közös elemzésekkel teszem befogadhatóbbá az elméleti anyagot.

Munkám nagyobb részében főként termelő vállalatok működési eredményének javításával kapcsolatos felméréseket végzek, projektek indítására teszek javaslatot és támogatom a projekt csapatokat a bevezetés során.

Néhány példa:

  • Tréning középvezetőknek, mérnököknek, a tréning alatt saját fejlesztési stratégia kidolgozása, akcióterv készítés, bevezetés elindítása
  • Nemzetközi lean menedzser képzés
  • Teljes gyár átfutási idő csökkentése 50%-kal
  • Hatékonyság növelés 40%-kal
  • Szállítási határidő javítás 64%-ról 98%-ra
  • Készletcsökkentés 70%-kal
  • 40%-os változó költség csökkentési akcióterv készítése
  • Hulladék és selejtcsökkentés évi több 10 millió Ft értékben
  • Létszámhatékonyság növelése 50%-kal

Vegye fel velünk a kapcsolatot!SÄMLING SOLUTION CONSULTING KFT.

Ügyfélszolgálat

+36 1 438 05 94

+36 1 212 50 71

info@samlingsolution.hu

1124 Budapest, Németvölgyi út 64.

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre, ha elsőkézből szeretne értesülni híreinkről, eseményeinkről.

Kinek szóló hír érdekli?