Magyar

Az Ön szervezetfejlesztő partnere stratégiai céljainak elérésében!

Tréner képzésünkről - résztvevői szemmel

Interjú Pálffy Magdi karrier fejlesztő trénerrel, a Női Pálya életre keltőjével, a Sämling Tréner Képzés 15. csoportjának végzett hallgatójával

Tanár és művelődésszervező végzettséggel rendelkezel. Hogyan és mikor indultál el a tréneri pályán?

A tréneri és a tanári pályát nem választanám teljesen külön, hiszen mindegyik egyfajta tudásátadást és változást szeretne elérni. A tanár megtanít egy gyereket bizonyos dolgokra, a tréner pedig valakit jobb értékesítővé, vagy mélyebb önismeretre, együttműködésre fejleszt. Tehát a célokban vannak eltérések, de abban közös, hogy mind a két szerepben valamilyen változást akarunk elérni, amihez embereket kell irányítani. Ami más az a fókusz, illetve a módszerek. A tréneri szerepkörben is van egyfajta frontális megnyilvánulás, ott is ki kell állni, tudni kell embereket vezetni, azonban sokkal több teret kell hagyni a résztvevőknek a saját tapasztalataikra, élményt kell nyújtani nekik, hogy abból aztán le tudjanak vonni következtetéseket.

Úgy gondolom, hogy az én életemben jól kiegészíti egymást ez a két szerep. Édesanyám is tanár, szerintem ezt a vénát örököltem tőle, így valahol ez mindig is benne volt a pályámban. Most már 10 éve az IT-szektorban dolgozom, de a főnökeim is mindig ráéreztek arra, hogy nekem oktatói vénám is van. Alig volt olyan feladatköröm, amiben ezt ne tudtam volna érvényesíteni, vagy kimutatni. Volt, hogy újakat tanítottam be volt, hogy több száz emberrel kellett technikai- és folyamatbeli különbségeket megértetnem. Ezek a tréningek inkább tudásátadásra koncentráltak, formális képzés keretein belül, de igyekeztem mindig belevinni valami színt, hogy ne legyen unalmas se a hallgatóságnak, se nekem.

Mi az, ami motivált abban, hogy részt vegyél egy tréner képzésen?

Egyrészről voltam résztvevőként pár olyan tréningen, ami nagyon megtetszett. Saját tapasztalatot szereztem arról, hogy az iskolai tudásátadással ellentétben, egy tréning során egy-egy „aha” élmény olyan változást tud hozni, ami akár egy életre szól. Nekem is volt egy ilyen meghatározó élményem még 2003-ban egy önkéntes évet megelőző felkészítő táborban, az ott megtapasztalt néhány felismerés drasztikusan változtatott a dolgokhoz való hozzáállásomon.

Másrészről tavaly kezdtem el egy olyan tréneri munkát, ami a karrierfejlesztésről szól. Itt már olyan módszereket használok, amelyek inkább a trénerségre jellemzőek. Különböző csoportos és páros feladatok, önálló munka, szituációs játékok is megjelennek a fejlesztési folyamatban. Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam, ami megerősített abban, hogy jó úton járok.

Miért a Sämling tréner képzésére esett a választásod?

Egy olyan személy portfóliójában láttam a képzést, aki számomra jó referencia. Úgy gondoltam, ha már komolyan akarok a trénerséggel foglalkozni, akkor mindenképpen jó képzést akarok kapni. Igazából nem csak a tréner képzést nézegettem, hanem coach és mediátor képzés gondolata is felmerült bennem. Aztán amikor láttam a Sämling szakmai programját, akkor elkezdtem további tréner képzéseket is szemügyre venni, de akárhányszor jártam körbe a témát mindig a Sämlingnél kötöttem ki. Nekem ez tetszett a legjobban.  

Milyen elvárásaid voltak a tréning kezdetekor a programmal kapcsolatban?

Konkrét elvárásaim nem voltak, de mindenképpen sokat szerettem volna tanulni, fejlődni. Bíztam benne, hogy lesz majd megint ilyen „aha” élményem - ami aztán volt is. Igazából én annyira éreztem, hogy ez jó lesz, hogy innentől kezdve hagytam, hogy sodorjanak az események. Tetszett a tematika, így alapvetően optimistán álltam az egészhez és nemhogy nem csalódtam, de életem egyik legjobb élménye volt! A csapat is igazán klassz volt, nem tudom ők hogy vannak vele, nekem hiányoznak a közös hétvégék.

Mi történt a képzés során? Mi az a 2-3 legfontosabb dolog, amit kaptál?

Nekem nagyon tetszett az, hogy rengeteg gyakorlati feladat volt és számos módszert mi, saját magunkon próbáltunk ki. Aztán voltak elméleti részek is, rövidebb előadások, amelyek azt segítettek megérteni, hogy mi, miért és hogyan történik egy tréningen. Például, hogy egy feladatnak hányféle kimenetele lehet. Úgy gondolom, hogy az elméleti részek is legalább annyira érdekesek voltak, mint a saját tapasztalati úton tanultak.

Nagyon tetszett az is, hogy beledobtak minket a mélyvízbe és nekünk kellett helytállni a csoport előtt a gyakorlati feladatok során. Ezeket a szituációkat a trénerek jól előkészítették, ezért nem éreztem soha úgy, hogy felkészületlenül ér, vagy még nincs itt az ideje. Ezen kívül még maga a csapat is nagyon inspiráló volt, hiszen a többiektől is rengeteget tanultam.

Melyek azok a területek ahol a legnagyobb, legfontosabb fejlődési és tanulási folyamatok zajlottak le benned?

Én viszonylag kezdőnek számítottam a csoportban, azonban nagyon jó volt megtapasztalni azt, hogy abszolút nem érezem ezt a lemaradást, vagy bármilyen hátrányt. Megerősítést kaptam arról, hogy nekem helyem van ezen a pályán. Ezen kívül az önismeretet és az együttműködést emelném még ki.

Melyek azok a részei a képzésnek, amit akár már azóta be is tudtál építeni a mindennapi tréneri működésedbe?

Amit a saját tréningjeimen is tudtam hasznosítani az az odafigyelés a résztvevőkre, illetve a visszajelzés fontossága. Odafigyelés alatt arra gondolok, hogy halljam azt, amit mondani szeretne a résztvevő és ne próbáljak meg belemagyarázni saját prekoncepciókat az elhangozottakba. Ez nekem rettentő sokat segített. Sokkal jobban oda tudok figyelni az emberekre, és emiatt egyre mélyebb dolgok kerülnek felszínre a tréningjeimen.

Lassan két éve, hogy megalapítottad a Női pálya oldalt, ahol az érdeklődők a női karrierépítés témakörében kapnak színes tartalmakat, valamint egy támogató közösséget. Hogyan látod a mai helyzetet, milyen lehetőségei vannak ma egy nőnek a tréneri pályán? Te hogyan éled meg a női tréner pályát?

A Női Pálya hobbiból indult, virtuális térben szerettem volna folytatni azt, amit egy korábbi munkahelyemen elkezdtem egy női dolgozói csoport vezetőjeként. A blog egyelőre még csak online felületen oszt meg tartalmakat karrier témában, illetve van pszichológiai és társadalmi vonulata is, amit mások írnak. A cikkek között éppúgy szerepelnek saját tapasztalatok, mint szakirodalomból vett tudásanyagok. Az idei nagy cél offline térbe vinni a tudást, és elindítani a Női Pálya Akadémiát előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel és tréningekkel.

Nehézségként látom azt, hogy egyrészt sok tréner, másrészt sok tréninggel foglalkozó cég van a piacon, a többségük a vállalati környezetre épít, a magánszemélyeknek szóló tréningekből kisebb a kínálat. Ha ebből a szemszögből nézzük, akkor egyáltalán nem könnyű trénerként elhelyezkedni vagy vállalkozóként talpon maradni. Bár fontos a szakértelem, a speciális tudás, mégis több előadáson és beszélgetés során hallottam, hogy gyermektelen fiatal nőként, szakértőként nagyon nehéz labdába rúgni. Sok felsővezető (többségük férfi) nem is veszi komolyan őket. Ugyanakkor hiszem (magam is tapasztaltam), hogy kitartó munkával és kellő határozottsággal nem lehetetlen nőként is szép sikereket elérni. Fontos a megnyerő személyiség és az őszinteség, még kellemetlen szituációkban is jó mentőöv tud lenni ez a párosítás.

Az igazi kihívást azonban abban látom, hogy rádöbbenjenek az emberek, mindig van min javítani, változtatni. Beindítottunk például egy „21 nap panaszkodás nélkül” projektet, azonban nagyon nehezen csatlakoznak hozzá az emberek, mert nem is veszik észre magukon, hogy ez akár nekik is szólhat, annyira bevált szokás a panaszkodás, és a cselekvés-képtelenség.

Milyen pozitívumait éled meg nőként működni ezen a pályán?

A Sämling képzése előtt azt gondoltam, hogy a nők jobb trénerek, aztán a tréningen beláttam, hogy a férfiak is nagyon jól tudják ezt csinálni. Talán a téma lehet jobban meghatározó, de alapvetően azt gondolom, aki jó pedagógiai érzékkel és szakmai tudással rendelkezik, szeret emberekkel foglalkozni, ott nem számít, hogy a tréner férfi, vagy nő. Nőként talán a megjelenés lehet egy plusz fegyver, de ez is csak akkor hatásos, ha nemcsak a csomagolás szép, de a tartalom is értékes. A nőkben alapvetően bele van kódolva a másokon való segíteni akarás és a gondoskodási vágy, a tréneri szakmában pedig ezt ki lehet élni. Ha valaki valamiben tehetséges, szeret emberekkel foglalkozni, akkor - nemtől függetlenül - a tréneri pálya egy nagyon jó lehetőség erre.

Kinek ajánlanád a Sämling tréner képzését?

Manapság sokféle feladatkört összegeznek tréneri munkakörben, de úgy látom, hogy a vállalati trénerek feladata még mindig inkább a tudásátadás, azaz a frontális oktatás. Elsősorban azt gondolom, hogy jó tisztázni, hogy miről szól a tréning. Annak, aki rá van utalva arra, hogy frontálisan oktasson, azért lehet jó, mert tanulhat olyan tudásfókuszú, de mégis élményalapú módszert, amivel szélesíteni tudja az eszköztárát. Azoknak, akik ügyfélszolgálat illetve értékesítés területén dolgoznak, ahol különösen fontos a kommunikáció, a személyiségfejlesztés, azoknak mindenképpen tudom ajánlani. Ezzel a képzéssel is színesíthetik a palettájukat, hiszen a tréning során megismerhetik az élményalapú tudásmegosztást. Ezen kívül coachoknak (az aktív figyelés és a kérdezéstechnika részei miatt), de pályaváltóknak, gyakorló pedagógusoknak is jó szívvel tudom ajánlani a képzést.

A tanúsítvány átvétele

A Sämling Trénerképzés következő csoportjáró

bővebb információkért kattintson ide.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!